Onderzoek en spring uit je vissenkom!

Dit motto verwijst naar de metafoor van een vissenkom. De manier waarop je kijkt naar je werk bepaalt wat je ervaart en denkt. Een complex vraagstuk wordt door het glas van je kom gefilterd en vervormd tot informatie die past bij jouw leervoorkeuren. Door je bewust te worden hoe dat bij jou en de ander werkt, kun je op meerdere manieren kijken naar hetzelfde vraagstuk. Dit maakt de beschikbare informatie rijker en kom je meer te weten over over jezelf en het vraagstuk.

vissenkom

Je vissenkom staat voor de samenhang tussen je ambities, je intrinsieke motivatie en je leervoorkeuren. Naarmate je scherper weet wat je wilt bereiken, zal je betere waarnemingen doen en daardoor betere keuzes maken. Daarom zijn bewustwording van je motieven en hoe je kijkt naar vraagstukken van belang.

Daar waar je mee bezig bent beinvloedt wat je bewust waarneemt. Toen mijn vrouw zwanger was zagen we op straat opeens veel meer baby's en kinderwagens. Het lijkt me sterk dat er sprake was van een lokale geboortegolf. We wilden zo graag kinderen en goede ouders worden dat alles draaide om de komende veranderingen. Kinderopvang? Minder werken? Kinderkamer? Borstvoeding? Namen? En nog veel meer vragen waar we niet eerder mee te maken hadden gehad. Het is niet zo gek dat wat je graag wilt allerlei vragen met zich meebrengt en dat je ingesteld bent om die vragen te gaan beantwoorden. In je werk zal dat niet anders zijn. Je vissenkom begrijpen is belangrijk om de werkelijkheid te relativeren.