Instrument langzaam luisteren

Op deze website is een methode uitgewerkt om een dialoog aan te gaan over een lastig vraagstuk. Het is een middel om tot anders denken te komen met nieuwe inzichten als resultaat. Het instrument bestaat uit drie onderdelen.

1 Voorbereiding

Na de voorbereiding is het duidelijk hoe de eigen vissenkom werkt en hoe de vissenkom van de ander werkt. Niet alleen is het vraagstuk duidelijk, het is ook duidelijk hoe de medewerker en de direct leidinggevende het vraagstuk ervaren. Deze kennis is van belang om vanuit de gemeenschappelijke kenmerken de verschillen te onderzoeken. Daarmee wordt het eenvoudiger om in de dialoog van perspectief te wisselen zodat er nieuwe inzichten ontstaan.

 

2 Gesprek

Een complex vraagstuk maakt een dialoog ook complex. Door een zorgvuldige voorbereiding is het eenvoudiger om tot meedenken te komen. Overtuigingen en oordelen opschorten gaat dan wat gemakkelijker zodat nieuwsgierigheid leidend kan zijn. Per leervoorkeur zijn de relevante DO's en DON'Ts opgenomen, ga hiervoor naar Uitleg via de beginpagina van deze website.

 

3 Verslag

Na het gesprek is het tijd om te oogsten, maar dan wel individueel. Inzichten kunnen niet overgezet worden op de ander. Inzichten zijn persoonlijk, maar kunnen wel gedeeld worden. Om goede afspraken en planningen te kunnen maken is het verstandig om de inzichten uit te wisselen.